میراث فرهنگی امپراتوری عثمانی

قهوه، شلوار، حوله و چادر را چه کسانی به اروپا بردند؟

قهوه، شلوار، حوله و چادر را چه کسانی به اروپا بردند؟
۸۶ / ۱۰۰
منشاء بسیاری از تاثیرات قابل توجه فرهنگ دوره عثمانی بر اروپا فراموش شده است. پس از محاصره ناموفق دوم وین و پس از آن که نیروهای ارتش عثمانی مقادیر زیادی از آذوقه‌های‌شان از جمله کیسه دانه قهوه را جا گذاشتند نوشیدن قهوه در سراسر اروپا گسترش یافت. هیچ کس در پادشاهی هابسبورگ نمی‌دانست با دانه‌های قهوه چه کند به جز یک افسر لهستانی که دو سال در قلمروی عثمانی در اسارت بود.

دایانا دارک عرب‌شناس و نویسنده فرهنگی در حوزه خاورمیانه که بارها در برنامه‌های شبکه خبری بی‌بی سی به عنوان کارشناس شرکت کرده است. مقالات او در نشریات معتبری چون «گاردین»، «فایننشال تایمز» و «دیلی تلگراف» منتشر شده اند. او هم چنین یک خانه دارای قرن هفدهمی را در سال ۲۰۰۵ میلادی در شهر قدیمی دمشق خریداری کرد.

کتاب‌های زیادی از او درباره راهنمای سفر به سوریه، عمان و ترکیه چاپ شده اند. تازه‌ترین کتاب نوشته شده او «عثمانی‌ها: میراث فرهنگی» نام دارد که توسط انتشارات «تیمز‌اند هادسون» چاپ شده و از تاریخ ۱۵ نوامبر سال جاری میلادی برای خرید در دسترس است.

به گزارش پوشانیک به نقل از میدل ایست آی، صد سال پس از پایان رسمی امپراتوری عثمانی در تاریخ یکم نوامبر ۱۹۲۲ میلادی زمان آن فرارسیده که نگاهی دوباره به تاریخ عثمانی داشته باشیم. امپراتوری عثمانی بیش از شش قرن از سال ۱۲۹۹ تا ۱۹۲۲ میلادی در سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا و با حاکمیت بر ۷۰ قومیت که به بیش از ۱۲ زبان مختلف صحبت می‌کردند بر منطقه‌ای گسترده‌تر از قلمروی بیزانسی‌ها و برای مدت طولانی‌تری از دوره حکمرانی رومیان حکومت کرد.

با این وجود، گویی که عثمانی‌ها یک قوم ناپدید شده‌اند و میراث آنان حتی گاهی عمدا نادیده گرفته شده است. اغلب اوقات تمرکز تحریف کننده‌ای بر سال‌های فاجعه‌آمیز نهایی آن امپراتوری وجود داشته که باعث می‌شود نتوانیم تصویر گسترده‌تر آن امپراتوری را مشاهده کنیم. بنابراین، مهم است که دلایل طول عمر قابل توجه امپراتوری عثمانی به ویژه در سالیان اولیه شکل گیری آن را بررسی کنیم.

شعار امپراتوری «دولت ابدی» بود که خود سطح جاه طلبی عثمانی را نشان می‌دهد. تغییر کلیشه‌ها دشوار است. با این وجود، حقیقت ناخوشایند این است که عبارت «مرد بیمار اروپا» برای اولین بار توسط یک دیپلمات اسپانیایی در توصیف انگلستان در دهه ۱۵۰۰ میلادی استفاده شد و در طول محاصره دوم وین در سال ۱۶۸۳ میلادی حدود ۱۰۰ هزار مسیحی مجارستانی در اردوگاه عثمانی جنگیدند.

هزاران یونانی، ارمنی، اسلاو و پروتستان ترانسیلوانیا که از شور کاتولیک پادشاهی هابسبورگ و مالیات‌های فئودالی اشراف خود ناراضی بودند نیز در اردوگاه عثمانی و به نفع آن امپراتوری جنگیدند. البته هیچ یک از طرفین جنگ فرشته نبودند که روایتی مبتنی بر آن که یک اروپای شجاع مسیحی در برابر شرق مسلمان مستبد می‌جنگید را صرفا به یک نسخه «دیزنی» ای و تحریف شده از تاریخ تبدیل می‌کند. عثمانی‌ها از همان ابتدا مجموعه متنوعی از مردم را به سوی خود جذب کردند و از آنان حمایت نمودند فلسفه‌ای که مخالف دولت – ملت امروزی بود.

شواهدی برای رویکرد جهانی و فراگیر آنان تا به امروز در میراث معماری مراکز شهرهای تحت قلمروی عثمانی در سراسر امپراتوری سابق‌شان به وضوح قابل مشاهده هستند. بورسا اولین پایتخت عثمانی که در سال ۲۰۱۵ میلادی از سوی یونسکو (اگرچه بسیار دیر) به عنوان یک میراث جهانی شناخته شد به دلیل «فرایند برنامه ریزی شهری بی‌سابقه» و «بازتاب ارزش‌های جامعه» این عنوان را از آن خود ساخت.

قهوه، شلوار، حوله و چادر را چه کسانی به اروپا بردند؟

این شهر الگویی برای تمام شهرهای آینده عثمانی شد که در وهله نخست برای پاسخگویی به نیازهای اجتماعی، تجاری، مذهبی، آموزشی و بهداشتی جامعه طراحی شد و در اطراف مسجد بزرگ مدارس، بیمارستان ها، حمام ها، آبخوری‌ها و آشپزخانه‌های تهیه غذا واقع شده بودند.

این امکانات بدون تبعیض در دسترس همگان بودند که نقطه مقابل «کالج» در فرهنگ و زبان انگلیسی بودند که از واژه لاتین «لگو» به معنای «انتخاب کردن» گرفته شده نهادی که تنها برای افرادی برگزیده ساخته شده بود.

ماهیت برابری طلبانه جامعه عثمانی جایی که مسلمانان، مسیحیان و یهودیان در کنار یکدیگر زندگی و کار می‌کردند جایی که همه به دلیل مهارت‌هایی که در جامعه به ارمغان می‌آوردند ارزشمند بودند یکی از عوامل کلیدی و تاثیرگذار در طول عمر امپراتوری عثمانی بود. بازار بورسا هنوز هم تا به امروز شلوغ است و مرکز تجاری شهر باقی مانده است.

در نظم جهانی عثمانی بازرگانان ماهر به شدت مورد احترام بودند زیرا ارزش‌شان برای جامعه و برای برای خزانه از طریق درآمدی که به دست می‌آوردند برسمیت شناخته می‌شد.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

https://pooshanik.ir/?p=1974

پوشانیک

پوشانیک

پوشانیک مرجع انتشار تحلیل‌ها، رویدادها، اطلاعات و اخبار مد، لباس و پوشاک است. برای آگاهی از آخرین تحولات این حوزه با پوشانیک همراه باشید.

اخبار مرتبط:

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

پربحث ترین ها

تصویر روز:

پیشنهادی: